7.7. seitse aastat tagasi: Eesti rulluisutajad Soomes

7. juuli on Eesti rulluisutamise suursündmuse tähtpäev. 2001. aastal võtsid 70 rulluisutajat ette ülelahematka, eesmärgiks veeta päev rulluiskudel Helsingis. Ettevõtmine pälvis ka Helsingin Sanomate tähelepanu ja ilmselt oli see esimene kord, kui Eesti rulluisutajatest ja me “organiseeritud rulluisutamisest” välismeedias kirjutati.

Rulluisuretke meediakajastuse linke ei õnnestu lisada, sest HS arhiiv on tasuline. Ajaloohuvilistele ja ajaloo huvides saab nüüd Helsingin Sanomate ja Postimehe lehejuttude koopiaid näha siin.

Virolaiset rullaluistelivat maratonin Helsingissä

Sanni Jokinen, Helsingin Sanomat, 8. heinäkuuta 2001

Noin kahdeksankymmentä nuorta virolaista saapui lauantaina Helsinkiin rullaluistellakseen maratonin, yli neljäkymmentä kilometriä. Porottava auringonpaiste ja tukahduttava kuumuus eivät luistelijoita haitanneet.

“Otetaan rauhallisesti ja nestettä mukaan, niin kyllä se siitä”, pohti Urmas Leirost. “On totta, että auringon kanssa pitää olla varovainen. Ystäväni sai muutama päivä sitten lämpöhalvauksen rullaluistellessaan”, Leirost kertoi.

Kun virolaisryhmä puolenpäivän aikaan saapui Helsinkiin, oli Olympiaterminaalin ravintolan terassi jo täynnä. Kaljatuoppien takaa ihmiset tiirailivat uteliaina rullaluistelijaryhmää.

“Tulimme tänne, koska Helsingissä on hyvät tiet. Monet ovat harjoitelleet vuosia Tallinnassa ja haluavat nähdä muitakin paikkoja. Haluamme myös esitellä eestiläistä rullaluistelukultuuria”, kertoi virolaisen Öörull –rullaluisteluseuran johtokunnan jäsen Peeter Pihlak.

Suomeen saapuneista rullaluistelijoista useat ovat Öörullin jäseniä. Nuorin virolaisluistelijoista oli kahdeksanvuotias ja vanhin 47.

“Olen rullaluistellut kolme vuotta. Aloitin ensin, sitten isäkin ryhtyi luistelemaan”, kertoi kymmenenvuotias Cardo Poolar, jolla oli sekä polvet että huuli ruvella. “Rullaluistellessa kaaduin” Cardo hymyili.

Myös 11-vuotias Roland Korju paranteli urheiluvammojaan. “Käsi murtui viikko sitten. On se kipeä, muttei niin kipeä, etten pystyisi luistelemaan.

“Tällä kertaa pojilla on polvi- ja käsisuojat mukana matkassa, toisin kuin useimmillä muilla. Kypäröitäkään ei virolaisilla näkynyt. “Porukalle on kerrottu, että suojia pitäisi käyttää. Tallinnassa se vain ei kuulu kulttuurin. Suojien käyttö ei ole siellä trendikästä”, Urmas Leirost totesi.

Rullaluistelijoiden lauantainen urakka sisälsi kaksi osaa. Ensin ryhmä suuntasi Mäntyniemeen ja sieltä Lehtisaaren ja Lauttasaaren kautta takaisin keskustaan.

Iltapäivällä kierreltiin Töölönlahdella ja keskustan ympäristössä. Virolaisia vastaanottaneet Katukiitäjät-yhdistyksen jäsenet olivat suunnitelleet reitit etukäteen ja ilmoittaneet luistelumaratonista poliisille.

“Eihän tämä ole vielä mitään. Parikkymmentä meidän jäsentämme luistelee paraikaa Kilpisjärveltä Hankoon, 1300 kilometriä. Päivämatka on vajaa 120 kilometriä. Se on ihan hullun puuhaa tässä helteessä”, päivitteli Katukiitäjien sihteeri Ritva Kinnunen.

* * *

Ja Postimehe lugu:

Rulluisutajad mõõdavad Helsingi tänavaid

Eda Post / Postimees / 7. juuli 2001

Täna hommikul paneb sadakond Eesti rulluisutajat uisud kotti ja sõidab põhjanaabrite juurde, et teha maratonring Helsingi tänavatel. Koos Soome uisuliidu esindajate ja Helsingi rulluisuklubi Katukiitäjät liikmetega sõidavad Eesti rulluisutajad õhtuni mööda Helsingi kesklinna. Kavas on teha kaks ringi, kokku umbes 45 kilomeetrit. Korraldajad valisid raja välja linna rattateede kulgemise järgi.

Aeglane sõidutempo. Uisutamistempo tõotab tulla aeglane, sest noorim grupiliige on kaheksa- ja vanim 47-aastane.

Ka üks ürituse korraldajatest Peeter Pihlak nentis, et tegemist pole võidusõiduga. Pigem on ettevõtmise eesmärk lõbutseda Helsingi heas korras asfaltteedel. «Tallinna teeolud on päris hullud,» nentis Pihlak. «Auto-aknast võib vaadata, et kõik on okei, aga rulluisuratastega tunneb väiksemaidki konarusi.»

Rulluisutajate hinnangul pole isegi Pirital korralikku ratta- ega kõnniteed. Sõiduteel aga liikluseeskirja järgi rulluiskudega sõita ei tohi ning pealegi on see ääretult ohtlik. Paremad teed asuvad kesklinnast kaugel – Kakumäe ringil ja Viimsi poolsaarel president Meri maja lähedal. Väiksemate rühmadena on eestlased varemgi oma lõbuks välismaal rulluisutamas käinud, ent nii suurt ettevõtmist kui tänane Helsingi-sõit pole varem olnud.

Rulluisutajate suurpäev. «See saab Eesti rulluisutajate suurpäevaks,» ennustas Pihlak. Ta lisas, et välismaal sõitmas käimist on plaanis jätkata ning järgmisel korral ollakse ehk põhjanaabrite juures kahel augustipäeval, kui toimub Helsinki Roller Marathon.

Maailma suuremates linnades on rulluisutajate ühissõidud levinud ja näiteks Pariisis tuleb kokku 25 000 osaleja ringis, kelle pärast pannakse isegi liiklus seisma, rääkis Pihlak. Eesti rulluisutajad teevad igal reede õhtul tuuri Tallinna tänavatel, «Friday Night Skate´i» nime kandev ühissõit sai osalejate sõnul alguse eelmisel aastal puhtjuhuslikult. Alguses läks koos sõitma kaks uisutajat, järgmisel nädalal oli neid kümmekond ja suve lõpuks kogunes juba üle 200 osaleja.

* * *

“70 rulluisutajat! Olen uhke, et olin üks teie hulgas.” Peeter

3 kommentaari

  1. njaaa, mäletan hästi :D

  2. Ma sain umbes sellel ajal endale esimese uisud, soome minekust poleks veel mõeldagi julgenud

  3. […] 70 Eesti rulluisutajat SoomesLillepi pargi rulluisuraja põgus hinnang ja mõni soovitusInline Kino7.7. seitse aastat tagasi: Eesti rulluisutajad SoomesSelg ees rekordi poole! Tagurpidi rulluisumaraton!Berliini rulluisumaraton 2009FinLine ja […]

Kommenteerimine on suletud.

%d bloggers like this: